De behandeling kan verschillende vormen omvatten. Een van de bekendste is massage. Hierbij wordt door verschillende handgrepen een therapeutisch doel bereikt. Dat doel kan zijn pijnvermindering, spierontspanning en verbetering van de doorbloeding. Een bekend onderdeel is het frictioneren, hierbij wordt een diepe lokale druk gegeven op het weefsel.

Daarnaast bestaat fysiotherapie uit oefentherapie of bewegingstherapie wat de belangrijkste pijler is van de fysiotherapie. Met oefentherapie zijn verschillende doelen te bereiken, zoals versterken van spieren, beweeglijk maken van gewrichten, verbetering van de algemene conditie, aanleren van een betere houding of een beter evenwicht. De oefentherapie wordt gegeven in de grote oefenruimte, waarbij alle mogelijke apparatuur staat om de revalidatie zo optimaal mogelijk te maken.

Tevens een belangrijk onderdeel van de behandeling is de manuele therapie volgens het Maitland concept. De methode Maitland is ontwikkeld in Australië door Geoffrey Maitland. Hij heeft verschillende manueel therapeutische vormen bekeken en zijn eigen onderzoek en behandelmethode ontwikkeld.

Maitland concept

Het Maitland concept is een zeer functionele vorm van manuele therapie waarin de mens als geheel wordt bekeken. De focus ligt niet alleen op de klachten. Het concept is een instrument dat steeds in ontwikkeling is, onder invloed van nieuwe kennis en ervaring. Evaluatie is één van de hoekstenen van het Maitland concept. Er wordt tijdens en na de behandeling getest of de behandeling het juiste effect
heeft gehad.

manuele-therapie-rug-
kopie-van-behandeling-heup

Behandeling Maitland Concept

De behandeling vindt overwegend plaats door het passief bewegen van gewrichten, spieren en zenuwstructuren. Afhankelijk van het doel van de behandeling, namelijk pijndemping of vermindering van stijfheid, zal de beweging in een bepaalde graad en ritme worden gegeven. Meestal wordt de behandeling oscillerend (in kleine snelle bewegingen) uitgevoerd. Soms via aanhoudende rek.

Neem contact op